Dün İstanbul Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşen Genç Bi şenlik Festivaline kızım(13 yaş) ve yiğenim (18yaş)birlikte gittiler.Biletix’ten biletleri alırken 21 yaş üstü kimsenin şenliğe katılamayacağı bilgisi yazıyordu.Ama görünüşe bakılırsa bu kural pek uygulanmamış.Biz biletlerimizi VIP kategorisinden seçerek aldık.Ancak içeride bununla ilgili bir farklılıkta olmamış.Madem bir farklılık yok niçin bilet fiyatları standart değil?
Festival ile ilgili bana gelen basın bülteni aşağıdaki gibi
Modüler Sanat Organizasyon, Uru Group ve Liseler arası öğrenci komitesi işbirliği ile düzenlenen “Genç Bi Şenlik ‘16”, İstanbul’un en büyük ve en popüler gençlik şenliği. İstanbul’un köklü liselerinin öğrenci birliklerinin katılımları ile gerçekleştirilen şenlik, Öğrenci Birliklerinin planlayıp yönettiği ve tüm aşamalarında görev aldığı interaktif bir etkinlik. Büyük sahne gösterilerinin ve müzik gruplarının yanı sıra; sosyal sorumluluk, kültür, sanat ve spor faaliyetlerine de önem verilen “Genç Bi Şenlik” 20 yaş üstünün katılmadığı tek etkinlik olma özeliği taşıyor. Etkinlik kapsamında ayrıca liseler arası müzik yarışması da düzenleniyor. 2015 yılında düzenlenen “Genç Bi Şenlik ‘15”e 11 liseden 8 bin öğrenci katıldı.
Genç Bi Şenlik ‘16”da bu yıl yine ünlü gruplar sahne alacak. Sunuculuğunu Mesut Süre’nin yapacağı ve gün boyunca yüksek temponun düşmeyeceği şenlikte; sevilen gruplar Duman, Gripin, Yüksek Sadakat, Adamlar, Gürcan Ersoy ve Hayat Meyal sahne alacak.
GençBi Şenlik2016
Ayrıca festival sonrası gelen basın bülteninde yer alan diğer bir etkinlikte çok anlamlı.
“Genç Bi Şenlik ‘16”nın en önemli özelliklerinden birisi de, gençlerin aktif katılımıyla gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk kampanyaları. Oyuncu Mert Fırat’ın kurucuları arasında olduğu İhtiyaç Haritası ile anlamlı bir işbirliği yapan “Genç Bi Şenlik ‘16”’da Mert Fırat gençlerle söyleşi yaptı.İhtiyaç Haritası aracılığı ile kütüphane ihtiyacı olan okullara göndermek üzere yüksek sayıda kitap toplandı.
Buraya kadar çok beğendiğim bir etkinlik doğrusu sözüm yok.Gençlerin nefes almaya,eğlenmeye,eğlenirken sosyalleşmesine olanak sağlayan görüntüde başarılı bir organizasyon.
Gelelim organizasyonun uygulanmasına.Gençler içeriye alınırken çantalarına kadar en ince ayrıntısına kadar aranarak giriş yaptırılmış.Sigaralar toplanmış.Ama kimlik ve yaş kontrolü yapılmamış.Dahası içeride içki satışı yapılmış.Ahlak bekçiliği yapmak istemem.Zaten onu yapan o kadar çok insan var ki şu anda ülkemizde.Ancak hedef kitlesi Lise olan bir festivalde içki satışı bana biraz abestle iştigal geldi.Bence içerideki içki satışı hazırlanan içerik ile tamamen zıt bir görüntü oluşturmuş ve gereksiz olmuş.Amaç müzik dinleyip eğlenmekse içki niye? 15-16 yaş ortalamasına içki sattığınız bir festival düzenlerseniz,ne yazık ki içeride vermek istediğiniz iyi niyetli mesajların hepsi havası sönmüş bir balon gibi patlar.
Bence hayatta her şeyi görmek öğrenmek sakıncalı bir davranış değil.Ne kadar korumaya gözetmeye çalışşak ta mutlaka bir gün evlatlarımız sigara deneyecekler,içki içecekler.Bu deneyimlerden kaçış yok.Ama bu kadar erken olmamalı.Ve içeriği bu kadar güzel olan bir festivale gölge düşürecek şekilde olmamalı…Geçen yıl 8000 kişiye kapılarını açmış,bu yıl da biletleri tükenen bir festivalin gelecek yıl planlarını gözden geçirmelerini umut ederim.